skriverier tankespind
Show MenuHide Menu

Så sjovt er tortur heller ikke

11. august 2008

Klumme oprindeligt bragt i Urban.

JEG SAD OG SÅ åbningsceremonien fra OL med et par bekendte, da en af de utroligt mange dansende kinesere kommer en smule ud af sync i den stramme koreografi. Jeg ler og siger:»Uhh, så bliver han nok skudt bagefter.«Den ene af mine bekendte griner, men den anden kigger chokeret på mig: »Det er da ikke sjovt,« siger hun forarget og piller et løst hennafarvet hår af sin biodynamiske, fair trade-poncho: »Kinas overtrædelser af menneskerettighederne er dybt alvorlig.«

NETOP. IT’S funny ’cause it’s true, som Homer Simpson ville formulere det. Humor er fedest, når den er allermest sand. Og satire om fanger i orange kedeldragter med strømførende kabler på de ædlere dele er bare sjovt. Desværre er der efterhånden en tendens til, at den politiske korrekthed overtager retten til at bestemme, hvad der må være sjovt. Negere, homo’er og spassere har længe været fredede. Nu går det hellige humorpoliti efter ironien og satiren. Problemet er bare. at det, der er sjovt, sjældent er det, der er pænt. I USA har de en hel del komikere, der laver såkaldt clean material. Altså jokes, der ikke kan fornærme nogle amerikanere – og har man hørt fuck-bibbet i amerikansk tv, ved man, at der ikke skal meget til at fornærme amerikanere. Men pudsigt nok er disse komikere også larmende ukendte udenfor de religiøse, midtvestlige stater. For hvis den eneste form for komik, man kan få, er en gut, der laver kristen, næstekærlig stand-up, så ville de fleste nok vælge at tage ind på en skole og skyde på folk i stedet.

DANSKERNE ER HELDIGVIS en nation af galgenhumorister, der kan klare grove jokes. Og det skal vi værne om. Vi må ikke lade de politisk korrekte veganer-moralister få overtaget. For deres løsning på problemet er tilsyneladende, at alle skal melde sig ind i Amnesty og sende mail på mail rundt med ulyksaligheder, som vi andre så skal forholde os til midt i frokostpausen, og hvis vi vælger at gå ud og spise frokost, så står der nok en anden Amnesty-hellig midt på Strøget parat til at genere alle med sine budskaber og sit clipboard… Pointen er, at når man joker med tortur, krig, racisme og andre former for had, så er det ikke, fordi man ikke tager det seriøst. Tværtimod. Nogle gange er man bare nødt til at gøre grin med de alvorlige ting, for ellers er det ikke til at holde ud. Alternativet er at sætte sig ned og tude.