skriverier tankespind
Show MenuHide Menu

Brysternes push-up-kampagne

20. oktober 2008

Klumme oprindeligt bragt i Urban.

NU SIGER JEG LIGE NOGET, og så må de letforargerlige få to-go-kaffen galt i halsen: Jeg er så træt af Støt Brysterne! Brysterne er jo alle vegne. Man kan efterhånden ikke købe noget, uden der går fire kroner til bryster. Kampagnen er da et stærkt initiativ, men jeg mener bare, at det grundlæggende er uetisk og udansk (læs amerikansk), at dødelige sygdomme skal konkurrere mod andre dødelige sygdomme om opmærksomhed og penge. For så er det bare ærgerligt for alle dem, der får kræft de usexede steder.

DER ER IKKE ENGANG sammenhæng mellem produkter og bryststøtte længere: Støt brysterne-bh’er gav god mening. Men nu er det alle, der holder brysterne oppe – fordi hey, bryster sælger! Det skal man ikke være Phillip i Tuborgreklamerne for at vide. Så der bliver strøet Støt brysterne-tryk på alt fra Skoda’er over Kildemoes-cykler, til Kohberg-boller og videre fra frimærker til Libresse – som måske er lidt nærliggende, men alligevel: Var det ikke mere oplagt, at hygiejnebind støttede kampen mod livmoderkræft? Og alle medier er selvfølgelig med; trykte, æterbårne og dem, hvor vi kan ringe penge ind, mens vi ser på lækre tv-værters raske bryster.

SELV JEG BLEV SPURGT, om jeg ville være brystambassadør i forbindelse med årets Støt brysterne-kampagne. Og hvor meget jeg end gerne ville have den titel (selvom jeg tror den allerede er i brug af medarbejdere ved M! og FHM), så takkede jeg altså nej. Jeg ved godt brystkræft er en af de største dødsårsager blandt kvinder og den mest udbredte kræftform overhovedet, men der var andre kræfttyper, der var mere oplagte for mig, hvis jeg absolut skulle være forsidepige for en. Hudkræft for eksempel, det er en led satan, som jeg er i risikogruppen for med min blege, fregnede hud. Men ikke ligefrem en af de sygdomme, der er speciel nem at ’sælge’ i reklamespots. For hud er ikke lige så sexet som bryster. I øvrigt får sygdommen rigeligt opmærksomhed hver sommer, når solen er fremme, så må vi ikke nok blive fri for at blive mindet om vores dødelighed, hvis det alligevel regner!?

VI BURDE PEPPE ALLE kræftformer op med smarte slogans. Personligt vil jeg gerne støtte leukæmiforskning, for det – altså blodkræft – er en nasty sygdom, så ’Pump Blodet’!Eller hvad med ’Nosser i Nød’!? FCK spillede engang en kamp i lyserødt for at støtte brysterne (og blære sig med deres metroseksualitet). Havde det ikke været mere oplagt, hvis de spillede for forskning i testikelkræft? Eller modermærkekræft: ’Op på Modermærkerne’! Eller: ’Løft Lymfen’!? Jeg kan blive ved med at finde på slogans. Men man kan også bare støtte Kræftens Bekæmpelse direkte – de er jo til det hele.