skriverier tankespind
Show MenuHide Menu

Fri for fjernsyn

2. februar 2009

Klumme oprindeligt bragt i Urban.

JEG HAR IKKE NOGET FJERNSYN. Jeg lyver ikke. Der står godt nok et apparat, der har en mistænkelig lighed med et tv, men det er kun forbundet til dvd-afspilleren. Der er ikke noget fjernsyn i mit fjernsyn. For jeg ser aldrig tv. Det begyndte med en kold tyrker for snart tre år siden. Mit daværende fjernsyn satte ud lige midt i første afsnit af ’Forbrydelsen’. Henover skærmen sprang en gnist, hvorefter den gik i sort, og tyk røg steg op fra dets bagside. Jeg blev straks irriteret, men dengang kunne jeg jo heller ikke vide, at det var mere action, end ’Forbrydelsen’ ville byde på.

SÅ FIK JEG IKKE lige købt et nyt tv med det samme. Og heri ligger fejlen, som tv-stationer og ditto sælgere straks bør notere sig og finde en løsning på. For hvis man først finder ud af, at man kan leve uden, ja, så er man sat fri.Selvfølgelig havde jeg da abstinenser i den første tid. Jeg krammede remoten med rystende hænder: Hvad skal jeg nu lave, når jeg kommer hjem og er smadret oveni hovedet? Hvordan skal jeg kunne slappe af?

DET VISTE SIG at være fuldstændigt ukompliceret. I stedet for to timer og 47 minutters ligegyldige amerikanske serier og en tilfældig søndagsfilm blev min (i forvejen sparsomme) tid fordelt mellem at arbejde mere koncentreret hjemmefra og så bevidst at beslutte, når jeg havde brug for en pause. Det vil sige, at når jeg vil slappe af med flimmer for øjnene, så går jeg ned i videobiksen, vælger et par titler og en pose Kims de grønne. Eller også ser jeg gode tv-serier, som jeg har købt på dvd.Pengemæssigt er det nok det samme som at betale for den store pakke (jeg betaler jo stadig licens, fordi jeg sådan set kunne se tv på min nul komma to tommer mobilskærm), men forskellen er alligevel mærkbar.

MINE DAGE ER BLEVET lige det nummer mere indholdsrige – siger jeg som en vaskeægte hellig afvænnet. For det er jo det, der sker med os tidligere misbrugere. Vi bliver klæge og missionerende. Som Jehovas Vidner kratter vi på dørene og forsøger at overbevise alle om, at vi har set lyset. Men det har vi jo ikke nødvendigvis. Der er masser af godt ved tvkigning; oplevelser, viden og afslapning. Kun et klik væk. Forskellen for mig er udelukkende, at nu er den tid, jeg bruger foran skærmen, mit aktive valg. Jeg sidder der kun, når jeg virkelig vil. Det er ikke længere en ubevidst griben af remoten og klik, så har jeg set tv i timevis. For lad mig bare sige det lige ud: My name is Sanne, and I’m a tv-holic.