skriverier tankespind
Show MenuHide Menu

Ole lukøje er en narrenisse

28. september 2009

Klumme oprindeligt bragt i Urban.

00.30 siger uret, da jeg endelig får snøvlet mig sammen til at lukke bogen. Det er okay, det er ikke så sent. Jeg får over syv timers søvn. Nej, jeg gør ej. Tre timer senere ligger jeg stadig med øjne, der ikke har mærket det mindste sandkorn fra Ole Lukøjes søvnkanyle. Han er en elendig narrenisse, ham Lukøje (og også det, der rimer på det!).

03.30 lyser fra natbordet, og jeg har prøvet alle tænkelige sovestillinger. Jeg har endda rykket sengen længere ud i rummet for at slippe for søvnforstyrrende jordstråler! Men de kan åbenbart stadig nå mig. Min døgnrytme kan give de fleste med et 9-16job tics. Ofte arbejder jeg i aftentimerne og sover derfor til langt op på formiddagen. Men indimellem skal jeg have med rigtige mennesker at gøre. Og folk med normale arbejdstider vil gerne mødes om formiddagen – ’hvor alle er mest friske’ – og så må jeg afrette mit sovehjerte. Det er her søvnløsheden melder sig.

04.15 håner vækkeuret. Jeg lider af to former for søvnløshed (eller tre, hvis det tæller med, når søvnløsheden skyldes, at verdens dejligste mand ligger i sengen og på flere måder forstyrrer de uskyldiges søvn):Der er den kreative søvnløshed, hvor jeg ikke er træt, men hvor hjernen bare har brug for at komme ned i gear, så alle de ideer og tanker, jeg har overhørt i dagtimerne, kan komme igennem. Min diktafon er uundværlig, når det sker.04.44: Men der findes desværre også den slags søvnløshed, som er aldeles ukonstruktiv. Og som oftest skyldes en kombination af kaffe og den stressende bevidsthed om, at jeg skal op om seks timer… fem timer… fire… tre…

05.10: Det værste er at være søvnløs om sommeren, når fuglene vækker solen klokken tre: ’Pip pip, det bliver en smuk dag’. Nej, det gør det ikke! Og jeg skal have så meget fugl i min frokostsandwich.

05.18: Desperat begynder jeg at tælle får. baglæns. Jeg formår faktisk at falde i koma. To og en halv times søvn får jeg, inden det ondskabsfulde vækkeur flænser igennem alt.

08.00: Snooze.

08.09: Hvem har fundet på, at man kun må få ni minutters ekstra søvn på snooze?

08.18: Kaffe er det eneste, der kan fjerne Ole Lukøjes søvnsandkorn. Jeg må have fået en ekstra dosis af dem som kompensation for hans forsinkelse?

23.11: Endelig tilbage under dynen. Minutterne tikker af sted. Hvor bliver narrenissen nu af?