skriverier tankespind
Show MenuHide Menu

Kom nu ind i kampen, Carlsberg

7. april 2008

Klumme oprindeligt bragt i Urban.

REKLAMEPAUSE: ’HVAD ER DER sket med os mænd? Er vi begyndt at bruge al vores fritid på vores børn i stedet for på biler, bajer og babser? Nyder vi ikke længere at knokle os selv ihjel på arbejde? Har vi fuldstændig glemt glæden ved at slå vores koner? Eller spændingen ved at samles om at jage bøsser ud af byen med fakler og høtyve? Har vi glemt at være rigtige mænd? Gu har vi da ej. Vores øl – Vores mandekamp! ’ Et realistisk bud på Carlsbergs næste reklame. Bryggeriet har jo i et stykke tid forsøgt at brande ’Vores Øl’ som drengerøvenes svar på alt fra ligeløn til Ole Henriksen. Som om danske mænd er blevet en flok fimsede foldboldignoran-ter, der bare skal have ølskum tilbage i skægget for at genfinde deres indre viking/hulemand/en form for abe.

HELDIGVIS ER DET KUN i reklameverden, at dengsedrengene har brug for at slå sig på brystet og urbrøle ’fisse’. Herude i virkelighe-den er de fleste mænd (og deres kvinder) ret glade for de nye manderoller – komplet med mere tid til børnene og blødere hud i ansigtet. Og så kan Carlsberg og Carl Mar ellers svinge med flasken og pikken alt det, de orker. Det undrer mig bare, at reklamebureauerne går på barrikaderne i en kønskamp, som ingen har bedt om. For hvor mange mænd gider flashe en ølvom som bevis på, at de er rigtige mænd? (Men så lancerer Carlsberg da bare en ny Lite – en ikke-fedende øl med næsten normal alkoholprocent, så man kan forblive en rigtig mand, selv om man drikker light!)

DER VAR ENGANG, hvor Carlsberg faktisk var ’Vores Øl’, hvor det også var min øl, og din øl, og det var Ulf Pilgaard, der solgte det glade hippiebud-skab. En varm sommerdag var lig med en kold Hof for foldbolddrenge og for piger. Men de sommerdage er forbi. Vores nationaløl er nu kun forbeholdt mænd. Vel at mærket mænd, der er rigtige mænd! (Og det er man åbenbart kun, hvis man opfører sig som en dreng på ni år.) Jeg forstår ikke, hvorfor visse produkter (øl, Oddset og Coca Cola Zero) på den måde vælger at udelukke over halvdelen af befolkningen fra starten af. Det virker som en kortsigtet salgsstrategi: Det kan vel efterhånden kun være de allermest sørgelige, selvindbildte tøffelhelte, der rent faktisk tror, at en lunken Carlsberg og en tipskupon uden gevinst kan hjælpe dem til at genfinde deres tabte manddom!?Og dog; budskabet er jo også gået ind hos mig. For jeg gider da ikke drikke ’Deres Øl’. Men det behøver jeg heldigvis heller ikke. Reklamepause: Et par Tuborg kommer på bordet og straks bliver samtalen væsentlig min-dre sexistisk.