skriverier tankespind
Show MenuHide Menu

Nu kan vi jule en smule

24. november 2008

Klumme oprindeligt bragt i Urban.

SNE! Vi er ikke engang inde i december, og min gade er dækket af hvidt julepudder. Straks indtræffer frygten for, det kommer til at betyde: Minimum fire måneder med kulde, halvvåde sokker og aldrig endende forkølelser. (Teknisk set betyder det også forøget chance for hvid jul, men den køber jeg ikke. Jeg mindes ikke en eneste hvid jul i min levetid, jeg tror ikke på, at det findes, det er en myte.) Den tidlige vinter er klart en større konspiration mod kuldesvage personer som mig! Men man kunne tilstræbt optimistisk også vælge at se den som en budbringer om, at vi nu kan begynde at jule – en smule i hvert fald.

JA JA, SOM SÆDVANLIGT tyvstartede butikkerne deres julesalg allerede midt i maj, men for os normale, der gerne vil gemme lidt af glæden ved højtiden, til den faktisk indtræffer, er den sidste uge i november perfekt til et forsigtigt startskud.1. søndag i advent og alt det der er en glimrende undskyldning for at gå i kælderen efter den store kasse med julepynt, se den igennem, konstatere, at man har mistet begejstringen for sorte kugler (sidste års julemode), som igen er en glimrende undskyldning for at gå i butikker og købe nye juleforsyninger.

OG SÅ HELT LANGSOMT begynde at snige lidt jul ind hist og her. Først en adventskrans, en lille nisse, en tilfældig bemærkning om, at man godt kunne bruge en ny blender (fordi man har grovknust mojito-is i den gamle.)Jeg forstår ikke dem, der stresser over julen fra klokken syv om morgenen den 1. december og frem til 3. juledag (og det er der ikke engang noget, der hedder). Så holder de en enkelt dags pause, og stresser på ny over nytårsfest og – forsæt. Selvfølgelig kan man gå lidt i stresspanik selve juleaftensdag, hvis man har glemt at købe mandler. Men indtil da skal man da bare nyde, at kulden fylder mindre, og klejnerne fylder mere.Jul er årsagen til, at man kan holde vinteren ud. Dagene i december, der knap nok når at blive til dage, inden solen går ned, bliver en hyggeintegreret del af julen.

DET ER DERFOR, vi har glögg og chokoladekalendere og fotokopier af kontorchefens bagdel. Det er for, at vi den 21. kan ånde lettet op og tænke; at nu går det da heldigvis mod lysere tider. Uden vi egentlig har nået at lide rigtigt under mørket. Det kommer vi først til i januar. Som er en måned, der absolut intet godt er at sige om. Vi burde have en højtid til at hjælpe os igennem januar også. Og en højtid mere til februar. Januarudsalg og fastelavn er bare nedtur i forhold til jul.