skriverier tankespind
Show MenuHide Menu

Ottebenet natmad

12. oktober 2009

Klumme oprindeligt bragt i Urban.

JEG VÅGNER HOSTENDE. Noget kriller i min hals. Straks tænker jeg: Åh gud, jeg har slugt en edderkop! Et ottebenet monster spræller – levende – ned gennem min strube. Panikken indtræffer omgående. Jeg farer ud på badeværelset og hakker og sprutter i håndvasken. Men lille Peter edderkop kravler ikke op.

ENDELIG VÅGNER MIN BEVIDSTHED. Fornuften begynder at jage mareridtsmyten bort. Efter sigende skulle mennesker sluge otte edderkopper om året. Hvem, der har gjort den videnskabelige, natlige opdagelse, hører vi godt nok aldrig om. Vi hører heller aldrig om nogen, der er vågnet med en – hel eller halvspist – edderkop mellem tænderne. Og det burde der være, for otte edderkopper pr. dansker svarer til over 40 millioner natlige snacks. Alligevel er det blevet en af de der små vedtagne myter, som man godt nok griner af i dagslys, men når man ligger i sengen i mørket med alt for åben mund, er latteren forstummet. For hvad nu hvis det alligevel passer? Og så lukker man munden – for en sikkerheds skyld.

JAMEN, Lazy boys synger jo om de ottebenede natmadder i sangen ’Facts of Life’, og så må der da være noget om det, ikke? Man vil da ikke viderebringe en løgn på den måde, ville man?Jo, det sker hele tiden. Vandrehistorier og myter florerer i bedste velgående, for de er så nemme og ufarlige at fortælle videre. Om det bare er de uskyldige om jyder, der vælter køer, eller de mere grumme om forældre, som tager af sted på ferie med en baby siddende hjemme i hoppegyngen, fordi barnepigen lige er på trapperne – og så bliver hun kørt ned, og babyen dør af sult. Gys! Og selv om den umiddelbare reaktion på sådan en historie er et ’ahhh mon dog’, så kan det ikke umiddelbart modbevises. For man glemmer at stille de helt legitime spørgsmål; hvem er det sket for? Hvor? Hvornår? Og gider du lige google det? Så sætter det sig på en eller anden mystisk måde fast deromme bagerst i hovedet, hvor fornuften ikke helt kan nå. Og da edderkopper officielt er jordens klammeste dyr, og siden de findes i hver eneste rum i hver eneste hjem i hele verden – ja, så er skrækhistorierne om dem irriterende effektive. Især når man befinder sig i tilstanden mellem vågen og sovende.

JEG FORTÆLLER disse betragtninger om edderkoppe-myter til en bekendt, der nikker og siger: »Ja, det tror jeg heller ikke på. Men ørentviste! De kravler ind i folks ører. Det er rigtigt! Det er derfor, de hedder øren-tviste!« Ihhhh, nu ved jeg bare, jeg kommer til at ligge vågen – skræmt ved tanken om en ørentviste-piercing. Og man kan ikke engang lukke sine ører.