skriverier tankespind
Show MenuHide Menu

Youtåbe

19. oktober 2009

Klumme oprindeligt bragt i Urban.

JEG ELSKER YOUTUBE. Jeg elsker det ligeså højt som sour creams og koffein – alt sammen noget, der utvivlsomt er dårligt for min krop, men som jeg alligevel ikke kan holde snitterne fra. Når jeg sidder foran computeren, så er YouTube altid kun et fristende klik fra den opgave, jeg ikke kan tage mig sammen til at gå i gang med.

YOUTUBE ER ALLE overspringshandlingers moderskib. Det og så Facebook. Dog kan man argumentere for, at facebook-overspringene har et formål – at netværke – og derfor er Fjæsen ikke en overspringshandling i sin reneste form (selvom det lader til, at netværkningen hovedsaglig består i at afgøre, hvilke Disney-prinsesser, folk i ens omgangskreds minder mest om…) Men YouTube har absolut intet formål! Hvis man ser det lidt på afstand; hvad har sitet så egentlig gjort for vores livskvalitet? Jeg mener: Er nogens liv blevet bedre på grund af den konstante mulighed for at se Fraklip-show?

JA, DET VIL SIGE Fraklip-show uden show. Altså uden Bob Sagetvært og uden redaktion, der har brugt den tid, som vi youtåber nu alle sammen bruger på at finde de sjoveste klip. Og på at frasortere de millioner af klip, som opmærksomhedsdesperate teenagere verden over har indspillet med sig selv i hovedrollerne. Ind imellem finder man tube-guld: En bryllupsdans til Baby’s got back og drengen, der træner med jedi-lyssværd i garagen. Men det meste af tiden: Jøsses! ’Broadcast yourself’ er YouTubes slogan. Og det er naturligvis det, der er tanken bag: At vi alle har fået nem adgang til at lægge klip af os selv ud på nettet. Men reelt er det meste af det, som ligger på YouTube, ikke hjemmevideoer, men ulovligt uploadede musikvideoer, tv-programmer og film. Og gudskelov for det! For selvom det er fy fy at indrømme, så er det netop den nemme adgang til alle disse piratklip, der gør youtube interessant. At jeg kan finde lige netop den scene fra ’Fight Club’, hvor Edward Norton sidder på toilettet og læser Ikea-porno. Eller den nye med Pink. Eller et klip med en TV 2-vært, der klokker i det. (Sagde jeg ’et klip’ ? Jeg mener klippene.)

VAR MAN OVERLADT til at surfe rundt mellem fremmede menneskers filmede pinligheder og – endnu værre – de bevidste forsøg på at være sjove på webcam, havde YouTube nok mistet sin tiltrækning hurtigere end et onenightstand i daglys. Og sidder der nogen oppe i en UFO og prøver at lære noget om menneskeheden via YouTube, vil de kunne konkludere, at vi er en race af lallende tosser med for meget fritid, for mange kameraer, samt en totalt manglende selvindsigt. Men de vil nok alligevel ikke forsøge at overtage Jorden, for de har jo set, at vi har jedi-riddere.