skriverier tankespind
Show MenuHide Menu

Klimakludder

30. november 2009

Klumme oprindeligt bragt i Urban.

DER ER GÅET SERIØST KLUDDER i de miljørigtige, klimakærlige tiltag. For hvordan kan det være, at det er mere bøvlet at være god ved kloden, end det er at smadre den? Nu lyder jeg muligvis som verdens største, politisk ukorrekte egoist, men der skal altså være et indbygget pay off for mig, hvis jeg skal vælge den klimaneutrale løsning.Vi opfordres for eksempel til at undgå at flyve og forurene himlen. Men hvad er alternativet? At tage toget?Selv hvis drivhuseffekten engang får temperaturerne i Thy højere op, vil jeg stadig foretrække Thailand og mennesker, der siger ’howar yuu todayw’ frem for ’æ tøws do sku se å taw tibaws tæ tjøwenhawnstrup.’

ET ANDET EKSEMPEL: Jeg tager altid cyklen i stedet for bilen, når jeg har under ti km transport. Men som cyklist føler man sig bare alt for ofte bollet i en i forvejen øm bag, når man knokler for miljøet og sundheden på sin aluminiumshest.For det første er det jo tydeligvis bilerne, der er taget mest hensyn til i trafikken. Men derudover har man rigtig mange steder – som i DR Byen, DGI-byen og den slags nyere, klimaoptimerede byggerier (der åbenbart er fedet så meget op på statsstøtte, at de skal have deres helt egen by) – arrangeret det sådan, at cykelparkeringen er længere væk end bilparkeringen. Det er da bare superskønt i regn og kulde at få den ekstra udendørs oplevelse, som det er at trave forbi kilometervis af parkerede biler i overhængende fare for at blive væltet omkuld af paniske bilister, der skal løbe hele fire meter fra deres CO2-opvarmede kabine til indgangspartiet, så de kan nå at tænde de cigaretter, hvis røg jeg skal tvinges til at indånde, inden jeg endelig kan komme indenfor i varmen.

OG PÅ FØDEVAREOMRÅDET har klimatosserne helt tabt øko-spelt-småkagen. Hvad sker der for den klimakorrekte opfordring til, at man hovedsageligt spiser madvarer, der er dyrket i nærområdet, så de ikke skal transporteres halvdelen af jorden rundt? Så vi danskere bør altså leve af majroer og kålrabi? Nej, tak! Må jeg så bede om en mango.De samme klimakegler påpeger også, at det er dårligere for miljøet at spise kød, end det er at spise grønt, fordi en pruttende ko producerer langt mere CO2, end gulerødder gør. Så jeg skal altså tvangskonverteres til klima-veganer for jordklodens skyld? Hold dog op! I øvrigt; hvis man udelukkende lever af kål og bønner, ender man så ikke med at prutte lige så meget som køerne? Er det virkelig sådan, vi får en bedre jord?