skriverier tankespind
Show MenuHide Menu

Satans slettede scener

10. november 2008

Klumme oprindeligt bragt i Urban.

JEG HAR FÅET EN KEDELIG vane med at tjekke ekstramaterialet på mine dvd-film. Herunder den utroligt åndssvage opfindelse Deleted Scenes, som jeg kommer til at se – fordi jeg er en nysgerrig sjæl (dvs. for doven til at rejse mig fra sofaen, når filmen er færdig.) Men det skal man jo ikke!

FORLEDEN SAD JEG OG stenede America’s Sweethearts, selvom jeg ikke officielt ser den slags gennem amerikanske pladderromancer (ligesom jeg heller ikke officielt under filmen bundede to poser sour creams, fordi jeg havde pms og ondt af mig selv).Bagefter kom jeg så til at klikke på Extra og røg direkte ind i de slettede scener – i dette tilfælde med den feature, at instruktøren selv forklarer, hvorfor scenerne ikke er kommet med i filmen. Instruktøren fortæller så mig, naive seer, at disse deleted scenes er nogle af de darlings, han har været nødt til at slå ihjel (inden for den kreative klasse bruger man meget det Peter Lundinske udtryk: ’kill your darlings’). Sagen er nemlig, at de ønskede seere er unge kvinder – altså mig – og testseerne reagerede meget negativt på disse scener, hvor man blandt andet ser en af hovedpersonerne få et blowjob i et boblebad. Så man tog dem ud af filmen. Men de kom alligevel på dvd’en. Fuldstændig idiotisk. For resultatet er, at jeg ikke kan se filmen igen uden automatisk at indtænke de scener, som egentlig ikke er med, men som fremover alligevel er det – i mit hoved. For nu ved jeg jo, at hovedpersonerne har gjort nogle slemme, klamme ting, der bare ikke bliver vist i selve filmen.

HAR MAN FØRST SET EN film i sin endelige, afsluttede helhed, skal der altså ikke åbnes for pandora-boksen med kasserede ideer. For det fucker helheden op. Det ødelægger min tro på film som absolutte, afsluttede værker. Præcis som jeg heller ikke har lyst til at se en alternativ slutning på ’Romeo og Julie’, hvor de får hinanden og otte unger, og Romeo bliver tyk og sidder i en sofa og klør sig i skridtet Al Bundy-style.

KLUMME-EKSTRAMATERIALE. Slettede sætninger: Alle filmens deleted scenes havde eksplicitte seksuelle ’jokes’ (jokes i gåseøjne, fordi de ikke var sjove). Men scenerne var blevet valgt fra i redigeringen på grund af reaktionerne fra de i Hollywood så populære tests screens. Altså der, hvor et indbudt publikum, der er repræsentativ for den del af befolkningen, man vil have til at se filmen, ser den og kommenterer på indholdet, så filmskaberne kan ændre den endelige film, for at få den til at falde bedre i målgruppens smag. (Den slags beregnende og kommercielt lefle-pis giver mig kvalme. (Eller også kommer kvalmen bare af overdrevent sour cream-indtag…))